‘Eskubide Guztiekin, Euskal Presoak Euskal Herrira’ (Amb tots els drets, presos i presas vascas a Euskal Herria)

Manifestua-ca

Un nou cicle  polític il•lumina el País Basc. Multitud d’agents polítics, sindicats i organitzacions diverses de  tot el món estan treballant al costat de la societat basca per trobar una solució justa  a un conflicte  que s’ha allargat durant dècades. Una tasca que ja està recollint els seus fruits, ja que actualment és innegable que estem recorrent el camí per acostar
al País Basc cap a una democràcia i pau real.

Encara queda molt per fer, però no és poc  el que s’ha fet fins ara. El diàleg obert durant els últims mesos i els acords i resolucions adoptades ens mostren els fonaments  de  la resolució del  conflicte. Estem fent el camí, a poc  a poc, d’estació en estació.

El procés de resolució del  conflicte haurà d’atendre amb atenció, tant les causes del conflicte, com les seves conseqüències. Això, entre moltes altres qüestions, ens porta a parlar de  la situació que viuen les i els presos polítics bascos. En les últimes setmanes els firmants de l’Acord de Gernika i infinitat de  representants  polítics i organismes en favor dels Drets Humans al País Basc i de l’àmbit internacional han situat la resolució de la situació que pateixen
els i les preses com  una de les peces claus per tal d’establir una base sòlida per aconseguir una pau justa i duradora.

Tot i això, la política penitenciària continua vulnerant els drets més elementals. Són molts els presos i preses que segueixen empresonats tot i haver complert la seva condemna. Actualment, continua havent presos i preses que amb malalties molt greus no són excarcerats. La dispersió provoca accidents de forma constant. Es tracta de situacions que vivim amb gran preocupació i considerem que han de ser redreçades i resoltes amb urgència.

La situació de  les i els presos és present en l’agenda política. Per la nostra banda, tenim clar que la política penitenciària s’ha de situar en claus de resolució democràtica. En aquest sentit, considerem oportunes també per a Euskal Herria les solucions aplicades per a les i els presos en conflictes com  el d’Irlanda o Sud-àfrica.

Al País Basc, una majoria àmplia i plural de persones i d’organitzacions polítiques, sindicals i socials, així com   multitud d’agents i organismes de caràcter internacional, han reclamat reiteradament posar punt i final a la política penitenciària duta a terme contra el col•lectiu de presos polítics bascos. Tenint en compte el moment polític que viu el País Basc creiem que aquesta qüestió ha de ser abordada i resolta en la major brevetat.

Per tant, les persones, organismes i institucions que donem suport a aquest manifest sol•licitem a les
autoritats pertinents la immediata posada en marxa de les següents mesures:
1 – Que les i els presos bascos siguin traslladats a Euskal Herria.
2 – La derogació de la doctrina 197/2006 que s’aplica a l’Estat espanyol que suposaria la sortida de les i
els presos que ja han complert la seva condemna.
3 – La desactivació de la Cadena Perpètua que s’imposa a l’Estat francès, donant pas així a la llibertat
condicional dels i les preses polítiques.
4 – L’alliberament de les i els presos que han complert tres quartes parts de la seva condemna.
5 – L’alliberament de les i els presos greument malalts i la presa de mesures per a l’assistència sanitària
adequada de les i els presos que pateixen diverses malalties.
6 – Que la política penitenciària que apliquen els Estats espanyol i francès es situï en claus de resolució
per incidir en positiu a la via oberta per a la solució del conflicte que viu el País Basc.
El i les firmants ens adherim a aquestes reclamacions i cridem a la ciutadania a prendre part en la mobilització
general popular convocada per al proper 7 de gener a Bilbao.

Anuncis

%d bloggers like this: